Bebeklerin kaliteli ve deliksiz bir uyku uyumalarına yardımcı olmak adına belli bir dönemden sonra verilen uyku eğitimi, farklı metotlar ile gerçekleştirilebiliyor. Esasında bu metotların tümü bebeğin kendi kendine uykuya dalabilmesini amaçlıyor. Bebeklerde uyku eğitimi için doğru zamandan annelerin en çok tercih ettiği yöntemlere kadar en temel bilgilere yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. İşte bebeklerde uyku eğitimi hakkında bilmeniz gerekenler…
Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Bebeğiniz yaşamdaki ilk dört ayında hem size hem çevreye alışma sürecindedir. Bu nedenle ilk dört ay size olan güvenini ve bağını kurması, dış dünyaya karşı yavaşça uyum sağlaması için oldukça önemlidir. Dolayısıyla uzmanlar ilk dört ay içerisinde belli bir rutin oluşturmayı buna bağlı olarak da uyku eğitimini önermiyor. Ancak 4. aydan itibaren bebeğinizin ve kendinizin hazır olduğunu hissettiğiniz bir dönemde uyku eğitimine başlayabilirsiniz. Uyku eğitimi yöntemlerinden hangisini uygulayacağınıza karar verirken bebeğinizin kişiliğini ve sizin için en pratik olacak seçeneği dikkate almanız süreci kolaylaştırıyor. Kimi anne ve babalar bu süreçte uyku danışmanı olarak hizmet veren uzmanlardan da destek alabiliyor.
Uyku Eğitimi Neden Verilir?
Uyku eğitiminin temel amacı bebeklerin deliksiz uyuması. Gaz sancısı, kolik, diş ağrısı, burun tıkanıklığı, reflü gibi uyku bölünmesine neden olan dönemsel ve geçici durumlar bebeğin uykusunun bölünmesine neden olabiliyor. Ancak bu durumların hiçbiri yaşanmıyorsa bebeğin deliksiz bir uyku uyuyamamasının sebebinin kendi kendine uykuya dalamaması olduğu belirtiliyor.
Gelin bu durumun nasıl oluştuğunu biraz daha detaylı bir şekilde ele alalım. Bebeklerde de tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi belirli süre aralıklarında uyku döngüsü yaşanıyor. Miniklerde yetişkinlere göre daha sık yaşanan (ortalama 45 dakikada bir) uyku döngüsü, anlık uykudan uyanma hali olarak tanımlanabilir. Sallama ya da emzirme yöntemiyle uyutulan bebekler, uyku döngüsü halinde ağlayarak uyanıp yeniden sallanma, emzirilme ihtiyacı duyuyor. Uyku eğitimi alıp kendi kendine uyuyan bebekler ise bu döngüleri yine kendi kendilerine atlatıp belki küçük bir mırıldanma ya da dönmeyle yeniden derin uykuya dalabiliyor. Kimi bebekler bu eğitimi almadan da bu şekilde bir uyku düzeni geliştirebiliyor.
Uzmanlar, uyku eğitiminin zorunlu olmadığının altını çiziyor. Eğer bebeğinizin uyku düzeni yaşına uygun şekildeyse, gece uyanmaları bir ya da iki defayı geçmiyorsa, bu durum sizin ya da onun yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilemiyorsa kendi kendine uykuya dalması için ona zaman tanıyabilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Uyku Eğitimi Yöntemleri Nelerdir?
Uyku eğitimi farklı ekoller ve metotlar üzerinden verilebiliyor. Kim West, Ferber ve Tracy Hogg gibi isimlerin geliştirdiği yöntemler, en popüler metotlar arasında.
Kim West Yöntemi:
Ağlatmadan uyku eğitimi yöntemlerinden biri olan Kim West yöntemi, bebeğin yanında olup ona destek olmanızı esas alıyor. Bu yöntemi uygulayan ebeveynler, bebekleri uyuyana kadar beşiklerinin yanında onlarla kalıyor. Ağlayan bebekler kısa süreli pış pışlarla ya da kucağa alınarak sakinleştiriliyor. Ağlaması sona erince de bebek yeniden yatağına bırakılıyor. Bebek uykuya dalana dek bu şekilde devam ediliyor.
Tracy Hogg Yöntemi:
Bebek hemşiresi Tracy Hogg’un geliştirdiği bu yöntem de Kim West gibi ağlatmadan uyku eğitimi vermenize olanak tanıyor. Bu yöntemde bir düzen ve rutin geliştirerek bebeğin daha çok ve verimli bir uyku uyumasını hedefleyen Hogg, anne ve babalara onlar için bir uyku rutini oluşturmalarını ve yaş aralıklarını da göz önüne alarak en az 3 saatte bir uykuya yatırılmalarını tavsiye ediyor. ( Tabii bu aralık bebek büyüdükçe artıyor ve uyku sayısı azalıyor.) Öğle uykusu uyumayan bebeklerin akşam uykularının da verimli olmadığını savunuyor.
Ferber Yöntemi:
Kim West ve Tracy Hogg uyku eğitimi yöntemlerinde bebeği ağlatmamayı amaçlıyor. Ancak Ferber, bebeğin kendi kendine uyuyabilmesi için yalnız kalmasını ve bir destek almaması gerektiğini savunuyor. Bu yöntemi uygulayan anne ve babalar, uyku saati geldiğinde bebeklerini beşiklerine bırakıyor ve odadan çıkıyorlar. Bebekleri ağladıklarında ise onların yanına gitmiyorlar. Bu süreçte hiçbir müdahale olmadan bebeğin uyuması bekleniyor.
Tüm bu uyku eğitimi yöntemleri için yazılan kitapları ve hazırlanan video içerikleri izleyerek daha detaylı bilgi edinebilir, hazır olduğunuz anda bebeğinize uyku eğitimi vermeye başlayabilirsiniz. Dilerseniz tüm bu yöntemlerinin dışında bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturabilir ve bu rutin sayesinde onun ne zaman uykuya dalacağını öğrenmesine destek olabilirsiniz. Uyku saati yaklaştığında kısa bir banyo sonrası bebeğinize masaj yapmanız, Önlem bebek bezi gibi uyku boyunca onu kuru ve rahat tutacak bir bez kullanmanız, oyun sonrası biraz kitap okuyarak kucağınızda rahatlatmanız bebeğiniz için oluşturacağınız uyku rutini için yeterli olabilir. Bu düzeni bebeğinizin sevdiği ve ona uykuyu hatırlatacak farklı aktivitelerle de destekleyebilirsiniz.